Poštuje li Zenica dječija prava?


IZ UGLA MLADIH je rubrika specijalnog koncepta časopisa “SMIŠLJAM i sastoji se od “pitanja izdanja”, mišljenja sugrađana na temu u vidu odgovora, te zaključka.

Za drugo izdanje časopisa, parlamentarci su odlučili sugrađane pitati “Koliko se poštuju dječija prava u našem gradu?. U nastavku pročitajte do kakvih odgovora su došli i kakav je njihov zaključak.

MIŠLJENJE SUGRAĐANA:

– “Definitivno nedovoljno.“

– “Mislim da se ne poštuju u dovoljnoj mjeri.

 “Mislim da se dječija prava i ne poštuju onako kako bi trebala da se poštuju. Djeca žive u jednom okruženju gdje su jednostavno vrijednosti života drugačije. Djeca nemaju toliko toga da nauče jer nemaju dobre primjere u društvu da bi nešto naučili .A druga stvar, jednostavno moraju i naše društvene zajednice i politički sistem da se uključi u to i da radi na tome da se zaštite djeca i njihova prava i da se čuje njihov glas, da se radi u svakom pogledu života, i u kulturnom i u obrazovnom i odgojnom, da bude bolje djeci.“

“Sloboda umjetničkog izražavanja je ugrožena u ovom gradu.“

”Ne poštuje se u mnogo segmenata, kao u pogledu obrazovanja, zdravstva, orjentacije. Uglavnom roditelji su ti koji donose odluke u ime djece, a i zajednica ne daje pažnju aktivnostima koji su potrebni djeci. Poštovanje prava bi trebalo biti dosta na većoj razini, zapravo mislim da nedostatak novca nije dovoljno opravdanje za nepoštivanje dječijih prava, nego treba htjeti, tj. imati volju i želju da bi se nešto učinilo.”

ZAKLJUČAK:

Djeca i mladi u ovom gradu svjesni su činjenice da je vlast ponekad gluha na njihove probleme i poboljšanje položaja djece u ovom gradu. Dječiji parlament je jedini u gradu koji predstavlja vezu između djece u zajednici i vlasti. Tu smo da kažemo da će se djeca i dalje boriti za ono što im je trebalo biti osigurano samim rođenjem.

 

Tekst: Adna Agičević


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist