Dnevnik jednog parlamentarca


Dnevnik jednog parlamentarca je rubrika časopisa SMIŠLJAM”, zamišljena kao pregled aktivnosti  koje smo mi kao Dječiji parlament realizovali u periodu od dvije sedmice. Naši parlamentarci u ovoj rubrici će pisati šta su to radili na radionicama, šta su naučili i kako su se osjećali. Nadamo se da ćete kroz ovu rubriku doživjeti parlament, upola onako kako ga mi doživljavamo.

Dječiji parlament je mjesto na kojem svi imamo pravo reći svoje mišljenje, izraziti se i družiti se. Ekipa je stvarno čista 10ka! Imamo i raju koja se šali, i one ozbiljnije. Imali smo do sada 2 sastanka. Na prvom sastanku smo se međusobno upoznali, čuli smo priče i iskustva starijih članova, šalili smo se i rekli svoja očekivanja od sastanaka Dječijeg parlamenta. Također smo sumirali utiske sa interkulturalne razmjene djece u dječijem selu Pestalozzi u Švicarskoj. Atmosfera na prvom sastanku je bila jako lijepa, izrazito prijateljska i svi smo se osjećali lijepo i dobrodošlo. Igrali smo igre koje uključuju timski rad i povjerenje na osnovu čega smo se dodatno bolje upoznali i zbližili.

Sa nestrpljenjem smo čekali naredni sastanak koji je bio u predivnom okruženju, prirodi. Sastanak se održao u parku. Svima je bilo interesantno, pa i nama, parlamentarcima, a također i djeci koja su se igrala u parku. Posmatrali su nas kako razgovaramo o „bitnim“ temama na zanimljiv način. A zaista se osjećala posebna energija prirode i okruženja. Sastanak smo počeli zagrijavanjem, odnosno igricom kojom smo dodatno poradili na međusobnoj komunikaciji i razumijevanju. Na ovom sastanku su nam se pridružila i djeca iz doma i definitivno su nam pomogli sa iznošenjem svog mišljenja o određenim temama. Na sastanku smo se bazirali na pojam djeteta i na položaju djeteta, što u našoj državi, što u svijetu.

Zaključak je bio sljedeći : sva djeca zaslužuju ista prava. Ono što je definitivno bilo najljepše na ovom sastanku jeste upućivanje komplimenata jedni drugima i izmamljivanje osmijeha na lice kolegama parlamentarcima, druženja na Dječijem parlamentu su, bez imalo pretjerivanja, predivna. Očekujemo još članova na budućim sastancima. Već smo postali predobar tim i u stanju smo brzo se rasporediti i organizovati za sve aktivnosti. Veselimo se narednim druženjima.

Tekst: Naida Nuhić, Časopis “Smišljam”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist