I ŽENE SU GRADILE ZENICU


Danas se, 29.05.2018. godine, na Filozofskom fakultetu u Zenici održala izložba “I ŽENE SU GRADILE ZENICU”

 

“I žene su gradile Zenicu” projekat je studenata prve godine Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, koji su realizovali u saradnji sa svojim profesorima, s ciljem prepoznavanja i uvažavanja historijske uloge žene u razvoju grada.

Tokom pripremanja izložbe studenti su istraživali nazive ulica, bulevara, trgova, mostova, obrazovnih te javnih institucija u Zenici. Podaci pokazuju da se u Zenici nalazi ukupno 150 ulica, a tek dvije su nazvane po ženama, ulica Sestara Ditrih te ulica Kraljice Katarine, dok su po muškarcima nazvane 43 ulice. Prema istim podacima u Zenici se nalaze tri bulevara, šest trgova te četiri mosta od kojih nijedan nije nazvan po ženi. Od ukupno 35 osnovnih i srednjih škola na području grada Zenice ukupno 15 škola nosi nazive po imenima muškaraca, nijedna po ženi.

Ovakvi podaci motivirali su studente da predstave doprinos četiri žene. Natalije i Ljubice Vaclav, koje su bile prve nastavnice klavira u Osnovnoj muzičkoj školi i zahvaljujući njima, grad je izrodio brojne muzičare. Sanele Redžepagić koja je bila operna umjetnica, te je osnovana fondacija pod njenim imenom čija je misija širenje svijesti o prevenciji raka dojke. Sabahe Čolaković koja je tokom Drugog svjetskog rata aktivno učestvovala u pokretima zaštite građana i borbe protiv okupatora.

Također, važno je napomenuti da je studentica Emina Bajtarević, komponovala pjesmu pod nazivom Za njihovu hrabrost nakon koje je publika bila posebno oduševljena.

Studenti očekuju da će ovom izložbom potaknuti nadležne da ne zanemaruju ulogu žene u zajednici.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist