Svjetski dan divljih vrsta


Svjetski dan divljih vrsta obilježava se 3.marta. Cilj obilježavanja Svjetskog dana divljih vrsta jeste to, da se skrene pažnja na nezakonitu trgovinu divljim vrstama i potrebu očuvanja divljih vrsta biljaka i životinja na njihovim prirodnim staništima.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se od 2014. godine , 3. marta, obilježava Svjetski dan divljih vrsta u spomen na potpisivanje Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) upravo na taj datum 1973. godine.

Evropska unija podržava CITES Konvenciju, te je kroz više odredbi i direktiva propisala mjere za sprječavanje ilegalne trgovine i osiguravanje održive međunarodne trgovine koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju ugroženih divljih vrsta.

CITES-om se osigurava održiva međunarodna trgovina koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju vrsta. Konvencija štiti više od 35.000 biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene međunarodnom trgovinom, a nosorozi, slonovi, tigrovi, morski psi i egzotične vrste drveća samo su neke od najugroženijih vrsta.

Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje EU i 28 država članica trebaju provesti do 2020. godine, a prioriteti su sprječavanje nezakonite trgovine i smanjenje ponude i potražnje nezakonitih proizvoda od divlje flore i faune, poboljšanje provedbe postojećih propisa i učinkovitije suzbijanje organiziranog kriminala jačanjem suradnje među nadležnim tijelima za provedbu zakona, kao što je Europol.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist