JAVNA TAJNA – da li ste i vi dio nevidljivih tema?


Danas se, 17.03.2018. godine od 12:00 do 14:00, u Gradskom muzeju u Zenici održala panel diskusija na temu mentalnog zdravlja mladih pod nazivom „NEVIDLJIVE TEME“, gdje su svi prisutni imali priliku da se uključe u diskusiju nakon izlaganja panelista.

Učesnici današnje Panel diskusije bili su:

Sedin Habibović, diplomirani psiholog i psihoterapeut

Ernad Bihorac, direktor Udruženja „Naša djeca“ Zenica

Adna Kepeš, članica Dječijeg parlamenta Grada Zenice

Predstavnik centra za mentalno zdravlje Zenice

U današnjem vremenu sve se manje priča o važnim temama koje se tiču kako nas, tako i zajednice. Stid se stavlja na pogrešno mjesto i za stvari koje su normalne – osuđuju vas, a za one koje nisu primjerene, dobijate aplauz. Danas je slučaj da kada posjetite psihologa, proglase vas ludim, kao da je nepoželjno brinuti o svom mentalnom zdravlju. Onda, kada dođe do većeg problema kao što je: vršnjačko nasilje, seksualno zlostavljanje, nasilje u porodici i mnogi drugi problemi – kažu da je kasno.  Sve se ovo svrstava u isti koš.

Cilj današnje panel diskusije jeste podizanje svijesti o „Nevidljivim temama“ kao što je mentalno zdravlje mladih, te je današnja panel diskusija bila jedna od početnih koraka da se riješi ovaj problem, a uspješnost diskusije potvrdio je i sam organizator Aldin Vrškić.

Ideja za realizaciju ovog projekta proizilazi iz činjenice da se o ovom problemu inače priča samo kada se desi ono najgore, i čak u tom slučaju bude tzv. dnevna vijest, nakon čega se priča završava,- kazao je Aldin.

Jedna od današnjih panelista bila je i Elmana Međuseljac, socijalna radnica u Centru za mentalno zdravlje Zenica, koja je iznijela probleme sa kojima se svakodnevno susreću u Centru. Njihov Centar za mentalno zdravlje Zenica možete pronaći na adresi fra. Ivana Jukića 2, te se obratiti stručnom osoblju kojeg čine dva tima, za dječiju adolescentnu psihijatriju i odrasle.

 

 Ukoliko roditelji primjete bilo kakve promjene kod djece, ne bi trebali da ih ignorišu, nego prihvate i da na adekvatan način pomognu svom djetetu, prije svega otvorenom komunikacijom sa puno razumijevanja i blagih riječi, kao i da se po potrebi obrate stručnjacima, istakla je Elmana.

Današnja diskusija bila je višestruko korisna, gdje su svi učesnici, kako panelisti, tako i publika došli do ideja za nove inicijative povodom rješavanja ovih problema.

Svi trebamo da se uključimo kao jedna velika organizacija, te da putem društvenih mreža pokrenemo #hashtag akciju javnog iznošenja problema sa kojima se susreću djeca i mladi, kazao je Antonio Popović, jedan od prisutnih na panel diskusiji.

Panel diskusija je dio šireg projekta koji će se u narednih par mjeseci realizovati u četiri grada: Zenica, Sarajevo, Mostar i Banja Luka. Posljednja aktivnost ovog projekta jeste informativni dokumentarni film namjenjen mladim ljudima.

Organizator panel diskusije je Udruženje „Naša djeca“ Zenica uz podršku Humanity in Action-a Bosne i Hercegovine.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist