Dječiji parlament obilježio Dječiju nedjelju: „Možete li vi gladni raditi, jer mi gladni ne možemo učiti?”


Prva nedjelja u oktobru tradicionalno se obilježava kao „Dječija nedjelja“. To je prilika da se kroz dodatne aktivnosti svih institucija i službi ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica i „Dječiji parlament“ danas, (07.10.2017.), obilježili su Dječiju nedjelju u shopping centru „Džananović“. Cilj današnje aktivnosti je ukazati na značaj poštivanja dječijh prava sa fokusom na probleme koji nastaju uslijed nepoštivanja istih.

Poruke koje su danas iznesene pred javnost i donosioce odluka izrasle su iz projekta „Ulaganje u djecu“, o kojem više možete pročitati OVDJE.

Cilj je ukazati na realne potrebe djece, odnosno ukazati da li se u okviru budžeta izdvajaju realna sredstva i za realne potrebe djece. Mi nastavljamo ukazivati na probleme sa kojima se susreću djeca u našoj lokalnoj zajednici. Generalna poruka koju smo poslali danas glasi „Možete li vi gladni raditi, jer mi gladni ne možemo učiti?“. To je ujedno i poruka solidarnosti sa djecom koja idu gladna u školu.  Ne smijemo ostati nijemi po pitanju ovakvih stvari već podići svoj glas i zajedno nastaviti raditi sa ovom djecom za bolje sutra za svu djecu u Zenici. – izjavila je Ilma Islambegović, facilitatorica grupe “Dječiji parlament”.

Dječiji parlament broji oko 40 članova, djece svih uzrasta, učenika osnovnih i srednjih škola. Sa grupom se realizira niz radionica i projekata o pravima djeteta, kroz  koje se potiče kritičko i kreativno razmišljanje. Dječiji parlament je osnovan 2011. godine, a cilj ove grupe je da okupi što veći broj djece, kako bi ih bolje upoznali sa njihovim pravima i kako bi podstakli svoje vršnjake za aktivnije djelovanje u zajednici. Kroz svoj rad grupa pokušava da skrene pažnju djece, odraslih i vlasti  na položaj djece i na ključne probleme s kojima se djeca i njihovi roditelji susreću

Svoj doprinos kroz učešće imale su i javne ličnosti iz našeg grada: Emina Sinanović, Zlatan Karić, Haris Abdagić (Balkaneros), Nusmir Muharemović, a djecu je razveselio i Šašavi Šeširko (Abidin Čolaković).

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist