Savjeti za studente-peti dio


Brojne ankete pokazuju da je stres jedan od glavnih uzročnika bolesti današnjeg doba i broj jedan neprijatelj našeg tijela i duha. Neki će reći da je stres bolest modernog doba i obična novotarija, ali evidentno je da nakupljeni pritisak utiče na naš život htjeli mi to priznati ili ne. Isti će još dodati da je samo potrebno opustiti se mada jasno je da to nije tako lako, pogotovo ako si student. Manjak rokova, previše predmeta po godini,problemi u vezi, nedostatak para, nedostatak vremena, neurednost cimera/ice i brojni drugi probleni koje nismo naveli, a svjesni smo da postoje u zavisnosti od osobe, mogu uveliko uticati na vaš životni konfor.

Zato smo u ovom broju „Studnentskih savjeta“  izabrali par metoda koje bi mogle pomoći da se riješite nakupljenog stresa i da se pošteno opustite.

  1. Tjelovježba. Pojedinci (među kojima smo i mi) se uglavnom odlučuju početi vježbati kako bi svoje tijelo doveli u formu nakon zimske hibernacije potopmognute ruskim salatama, španskim vjetrovima, bavarskim kobasicama i brojnim drugim kulinarskim izumima. Međutim, poznato je kako se vježbanjem izlučuje endorfin, poznatiji kao hormon sreće zbog kojeg se osjećamo zadovoljnije i, kako mu samo ime kaže, sretnije. Uostalom, izbor tjelesnih aktivnosti prilično je velik, te su velike šanse da ćete pronaći nešto u čemu ćete doista uživati i što će vam pomoći da se odmorite od stresne svakodnevice.
  2. Izjadajte se bližnjem svom. Svatko od nas ima prijatelja, člana obitelji ili čak poznanika s kojim često razgovara o svakodnevnim problemima. Ukoliko ta osoba nije veliki negativac kroz razgovor bi vam mogao olakšati stresne situacije.
  3. Kvalitetan izlazak, odnosno druženje. Ovdje se samo nadovezujemo na prethodni savjet, Ukoliko se uspješno poveže razgovor i izlazak u omiljeni kafić/kafanu/bar pa čak i slastičarnu rezultati mogu biti odlični. Naša preporuka bi bila koncerti, gdje možete izbaciti višak energije ali i nakupljenog bijesa.
  4. Vodite dnevnik. Djeluje sniješno ali ne mora to biti dnevnik. Zapišite stvari koji vas izbace iz takta jer možda ćete s vremenom uočiti neke šablone zbog kojih ste se našli pod stresom. A prepoznavanje problema, prvi je korak k njegovu rješavanju. Još ako imate dara za pisanje pa svoje probleme uobličite u priču ili pjesmu, na dobitku ste dvostruko.
  5. Putujte što više možete. Uzmite slobodno, pobjegnite od posla, maknite se od kompjutera i pametnih telefona koji vas prate u stopu. Krenite na kratki izlet u prirodu, otputujte u europsku city break destinaciju, u grad na moru.  Naravno nisu svi u mogučnosti da to urade onda imamo i sljedeću najbolju stvar za vas- Prošećite se. Jednostavna šetnja pokreće cirkulaciju i poboljšava raspoloženje. Također, malo vremena koje provedete sami sa sobom pomoći će vam da vratite u početno stanje svoje emocije, osjećaje i raspoloženje.

 

To su neki savjeti koje smo izdvojili i za koje mislimo da će biti učinkoviti za prosječnog studenta. Naravno vodili smo računa i o mogučnostima jadne studentarije pa nismo pretjerivali sa prijedlozima tipa cjelodnevni spa tretman ili put oko svijeta.

Za kraj bi samo dodali najvažniji savjet, a to je da svaki dan učinite nešto što volite.

Ne smijete zaboraviti da se svaki dan počastite nečime što volite. Pola sata slušanja omiljenog benda,čitanje, kuhanje, plesanje, gledanje TV serija ili neki drugi hobi pomoći će vam da se, makar malo, riješite tereta stresa ili da barem na njega zaboravite.

 

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist