Gradonačelnik diskutovao sa djecom na temu ulaganja u djecu


Danas, 14.11.2016. godine održana je druga dječija panel diskusija na temu “Ulaganje u djecu iz dječije perspektive“.

Članovi i članice grupe Dječiji parlament, koja djeluje unutar organizacije “Naša djeca” Zenica, uspješno su realizirali pomenuti događaj te pripremili teme i izlaganja potkrijepljena podacima iz istraživanja koje su sami proveli.

Nakon prve panel diskusije, održane u aprilu, čiji je generalni zaključak bio da akcenat vlasti treba biti na ulaganju u djecu, današnjoj panel diskusiji se odazvao gradonačelnik grada Zenica, gospodin Fuad Kasumović. U svom izlaganju još jednom je istaknuo  da je spreman da u svom mandatu radi za djecu i u najboljem interesu djece.

Moderator panel diskusije bio je četrnaestogodišnji Denis Marijanović, član grupe Dječiji parlament, a osim njega izlagale su i Almedina Hrnjić, također članica grupe, te Vildana Hodžić, predsjednica Dječijeg parlamenta. Almedina je predstavila rezultate istraživanja, dok je Vildana javnost upoznala sa Lokalnim akcionim planom za djecu koji je usvojio grad Zenica. U panel diskusiji učestvovala je i Sara Softić, koordinatorica zeničkog lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, koja se u svom izlaganju osvrnula na problematiku korištenja prostora Doma mladih te navela nedostatak podrške grada pri realizaciji aktivnosti za prosperitet naše lokalne zajednice.

Glavni cilj diskusije jeste  bio skrenuti pažnju na (ne)vidljivost djece u budžetima, kako bi se došlo do većih izdvajanja za djecu. Panel diskusija je bila i zagovaračkog karaktera, a istom se nastoji utjecati na to da izdvajanja iz budžeta budu u skladu sa realnim potrebama djece.

 Panel diskusiju posjetilo oko 100 djece, predstavnika gradske uprave, prosvjetnih radnika, pedagoga… Ovo je samo još jedna u nizu aktivnosti koje se  realiziraju u okviru projekta „Ulaganje u Djecu“.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist